Danas, tačno 72 godine od osnivanja, Crvena zvezda predstavlja svojevrstan mit, kao najbrojniji, najpopularniji i najtrofejniji sportski kolektiv na ovim prostorima. Uostalom, od samog početka Zvezdu je pratio kult velike sportske porodice koja se prepoznatljivom harizmom i uspešnim rezultatima iz dana u dan širila, sticala popularnost i povećavala armiju pristalica i navijača.

Kako je rođena Crvena zvezda? Ideja o osnivanju krenula je na inicijativu Gradskog odbora USAOS-a Beograda. Tokom februara 1945. godine omladinci, članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije, počeli su pripreme za osnivačku skupštinu jednog omladinskog fiskulturnog društva, sa ciljem da bude sastavljeno od raznih sportskih sekcija. U duhu tog vremena nosilo je naziv Omladinsko – fiskulturno društvo (OFD). Trebalo je još samo odrediti ime…

Na poslednjoj sednici dan pre održavanja skupštine, osnivači su dugo diskutovali oko toga kakvo bi ime valjalo dati novom sportskom kolektivu. Posle brojnih predloga (Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva …), najzad je neko rekao: “Da naše društvo nazovemo Zvezda!”, na šta je spontano dodato:

“Odlično. Samo, kad je Zvezda – neka bude crvena.” Sa ovim predlogom svi prisutni su se sa zadovoljstvom složili.

Uz ogromno razumevanje čelnih ljudi Sportskog društva kao i naših prijatelja iz muškog kluba, u aprilu mesecu 2013. je registrovan Ženski Vaterpolo klub Crvena Zvezda. Na Skupštini Vaterpolo saveza Srbije septembra 2013. naš klub postaje punopravan član ove organizacije tako da registrovanje igrača i prva takmičenja očekujemo već ove jeseni.

ŽVK Crvena Zvezda u prvoj godini postojanja izlazi na domaću scenu sa seniorskom i svim uzrastima u mlađim kategorijama.

Sada se ŽVK Crvena Zvezda takmiči u svim uzrasnim kategorijama, a ima i oformljenu školicu plivanja i vaterpola, gde se okupljaju devojčice uzrasta od 5 godina.